A magyar nem csak borívó nemzet. Magyar sörök bemutatója!

A sörkészítés szinte egyidős az emberiséggel, ráadásul a sörözés jótékony hatással van az egészségünkre. Sokan úgy vélik, ősi borivó nemzet a magyar, holott elődeink előbb ismerhették a sört, mint a bort. A régi magyar “seresszabadság” minden telkes gazdának megengedte a sörfőzést, akik éltek is ezzel a jogukkal, de sört főztek kolostorokban, céhekben, végül a 19. század közepén megindult az ipari sörfőzés is. A sör alapvetően négy fő komponensből tevődik össze, maláta, komló, élesztő és víz kell hozzá. Ezek fajtái határozzák meg a kész sör ízét, színét, valamint az erejét. 3 nagy csoportra bonthatjuk őket erjesztési eljárásik alapján, vannak a  spontán erjesztésű, az alsó és felső erjesztésű sörök. Az alsó erjesztésű sörök közé tartoznak a pilzeni és a Bak sörök, felső erjesztésű az összes klasszikus brit és belga sörtípus, valamint minden búzasör. Spontán erjesztésű söröket manapság már csupán Belgium egyes tájain főznek.

A magyar sörmárkák közül kiválasztottam Nektek azt az ötöt, amelyet minden bizonnyal a legtöbben ismertek és fogyasztotok.

Arany Ászok

A Dreher Sörgyár 1924-ben keltette életre az Arany Ászok márkát és egészen az államosításig, vagyis 1948-ig készítették, majd bő 40 évvel később, 1989-ben kezdték újragyártani. Az Arany Ászok a könnyebb, pilzeni sörök közé tartozik, tiszta, alig érezhető komlóillat jellemzi. Kissé kesernyés, enyhén malátaízű, gyengén aromás, közepesen komlós ízvilága selymes lágysággal párosul. Jó habzóképességű és habtartósságú, széndioxidban dús, alkoholtartalma 4,3% V/V.  Az Arany Ászok több elismerést, díjat is bezsebelt már, eddig 9 aranyérmet szereztek a Monde Selection megmérettetésen. Arany Ászokból létezik egyébként alkoholmentes, félbarna, citromos és vérnarancsos változat is.

Borsodi

A Borsodi Sörgyár Zrt. terméke 1973-ban jelent meg Borsodi Világos néven, mai arculatát a 90-es évek közepén nyerte el, ekkor a nevét is megváltoztatták. A pils típusú világos sörökre jellemző átlagos alkoholtartalommal bír (4,5%), íze a komlónak köszönhető kellemes kesernyés, színe csillogó aranysárga. Borsodiból is kapható alkoholmentes változat, valamint a magasabb alkoholtartalommal rendelkező Bivaly, ezen kívül van többféle gyümölcsös, búza és “rövid” utóízzel felszerelt kiszerelés is.

Dreher

Egy szintén pils típusú világos serital. Alkoholtartalma magasabb az eddig felsorolt söröknél, 5,2% V/V. Dreher Antal alkotta meg és fejlesztette tökélyre a receptúrát, az ő előírásait követve kezdték el gyártani a Dreher sört a 80-as évek végén. Karakteres kesernyés ízét a kétféle komló felhasználásától nyeri, mérsékelt testessége kellemesen harmonizál, amit enyhe komló és aromás illata egészít ki. Színe aranysárga, kellően szénsavas és habos. A Dreher már a kezdeteknél igen sikeresnek mondhatta magát, az 1900-as Párizsi Világkiállításon aranyéremmel tüntették ki, azóta is több rangos elismeréssel díjazták, többek között 6 Monde Selection aranyérem büszke birtokosa. Háromféle Dreher kapható jelenleg, a már említett Classic, a citrusos Dreher Summer Moments és a karakteres ízvilágu Dreher Bak.

Kőbányai

A Kőbányai Sör már 1948 óta jelen van a magyar piacon, nem véletlenül az egyik legjobban fogyó magyar sör. Lágy, enyhén kesernyés, kellemesen csípős ital, amely tükrös tisztaságú és kellemesen habzik. A brüsszeli székhelyű, híres sörminősítő verseny, a Monde Selection zsűrije is többször elismerte, 2013-ban már 5. alkalommal ítéltek neki aranyérmet.

Soproni

A Soproni Magyarország egyik legrégebbi, nagy múltra visszatekintő söre. A Magyarországon kapható világos sörök szokásos alkoholtartalmával bír 4,5%-os. Korábban Soproni Ászok volt a neve, de néhány évvel ezelőtt új receptet dolgoztak ki, ekkor a nevét is lerövidítették. Íze enyhén kesernyés és elég szénsavas, színe tiszta és élénk, kellően habos. A Soproni Klasszikus mellett készítenek még jó néhány italt, ilyen a Soproni 1895, amely egy magas alkoholtartalmú világos sör, létezik belőle barna sör, vagyis a Soproni Démon, de a gyümölcsös ízű sörök kedvelői és az alkoholmentes élvezetekre vágyók is megtalálják a nekik való termékeket. Sőt, a rock zene fanatikusai akár Tankcsapda sört is fogyaszthatnak, ha épp ahhoz van kedvük.

Szerk: Az úgynevezett kézműves sörök egyre felkapottak hazánkban szóval különböző magyar sört lehetne még felsorolni, tesztelni, elemezni. Természetesen a cikk csak egy kis bemutató a nagyobb magyar sörökből. Innentől kezdve már csak ízlés kérdése, hogy a kedves olvasó melyiket részesíti előnyben.
Egészségünkre
beers

Kategória: Életmód, kiemelt, Kultúra, magyar, Ország, sör | A közvetlen link.